Kick boks’un çok eskilere dayanan bir tarihi yoktur. Son yıllarda gelişme göstermiş bir sistemdir. dövüş branşları genellikle Uzakdoğu kökenlidir.70 yılların başında yeni kavramlar ortaya çıkmaya başlamış ve batı dövüş sporlarında olan Uzakdoğu hegomenyasını yıkmak için alternatifler geliştirmeye başlamıştır. Zamanla doğu ve batı arasında bir kombinasyon oluşmuş ve buna batı modern spor ilminide katarak bunünki modern Kik boks sistemini kurmuştur.
Batının önderliğinde gelişen bu sistemi Amerika ve amerikan sineması Uzakdoğu sistemlerine karşı önemli bir rakip olarak algılamış ve tüm medya gücüyle bu yeni sistemi dünyaya tanıtmıştır. Beyaz perde sayesinde bir anda popüler bir spor branşı haline gelen Kick boks’ta kısa bir sürede federasyonlar kuruldu ve Avrupa,Dünya şampiyonaları yapıldı.
Amatör Kick boks un önde gelen kuruluşları Danimarka’nın Broby kentinde yerleşik
ınternatıonal amatör Kick boxıng spor assocıatıon (ıaksa)dır.
En önemli profesyonel kuruluşlar ise
World kıck boxıng asocıatıon (wka)
Internatıonal sport kıckboxıng assocıatıon (ıska) dır
. WKA full contack ve low-kıck (üst baldıra tekme) tekniklerini kabul ederken,ISKA bu tekme vuruşlarını yasakladı.
Muay thai birliği ise geleneksel tayland sistemi olan diz vuruşlu sistemle kendini temsil etmektedir.
Bugünki modern kıckboksta resmi olarak müsabakaları yapılan üç sistem vardır. bunlar sırasıyla şunlardır.
SEMI CONTACT
Bu uygulamada darbe rakibe temas gerçeklestirildigi an durdurulur bu da yaklasik bir santim vuruştur. Yani vuruştan itibaren bir santim sonra vuruş durdurulmalidir. Bu sistemde de puan kaybetme vardır. Nokta vuruslu bir müsabaka sistemi olan Semi Contact adından da anlasilacagi gibi Full Contact maçları öncesinde kisilerin eğitimlerini tamamlamasina olanak verir.
FULL CONTACK
Koruyucu malzemesi Full Contact ile ayni olan bu sistemde vuruşlar tamamen serbesttir. Rakip yere düsünce de vurulabilir. Yani tam anlamiyla serbest dögüstür.Çogunlukla profesyonel maçlar yapilir. Bu maçlar da para ödülü vardır.
Bugün çok degisik türlerde dögüs stili sporcu veya antrenörleri Ful Contact yaptiklarini iddia etmektedirler. Iste bu noktaya gelindiğinde bir kavram karkaşası ortaya çikmaktadir.Bilhassa bir çok vurusa izin vererek stiller kendilerini Tam Temaslı diye tanimlamaktadirlar.Ancak burada bir yanlislik vardir. Çünki ilk basta Full Contact oluşurken her stilden müsabıklar belirlenen ortak kurallarla dögüstüler. Fakat zaman içinde özellikle Full Contact çalismayanlar elendiler.
Diger stillerde çalisanlar "All Style Open" yani "Her Sisteme Açik" turnuvalarla bir çesit Full Contact yapmaya devam ettiler.Zaten basta da bahsedildiği gibi her stilde (Karate, Taekwonodo, Kung-fu gibi) Full Contact müsabaka yapmak mümkündür. Fakat bu gerçek Full Contact değildir.
Serbest Dögüs Sanatlarin daFull Contact'a en yakin spor Tayland Boksu (Muay Thai) dur. Fakat Full Contact kabul edilmez. Bu tür sistemler "Contact" yani "Temaslı" olarak adlandirilirlar. Hatta bir çok ülkede bu karisikliga son vermek için Full Contact'a "Amerikan Boksu" denmeye baslanistir. Önceleri belirli asamalardan geçmiş ve kendini kanitlamis bulunan Taekwaondo'cu, Kung-fu'cu ve Karateci Full Contact yapabiliyordu. Bugün yine baska stillerde çalisip Full Contact maçlarina katilanlar vardir. Fakat yanlizca Full Contact ögreten okullar her geçen gün yayilmaktadir.
LAYT CONTACT
Tekniklerde kontrol gereklidir. Nokta vurusu esas alinir. Hedefe vardigi an durması esasdir. Bu basarildigi zaman puan alinir. Aksi halde yani temas gerçekleşirse (rakibin hatasi hariç) puan kaybedilir. Touch Contact maçlar Amerika'da kisilerin Full Contact müsabakalari öncesinde tekniklerini geliştirmesine olanak tanır.
FULL CONTACT'IN TARIHI
Full Contact kelime anlamı olarak Türkçe'ye "Tam Temaslı" diye çevrilse de bu içer Full Contact kelime anlamı olarak Türkçe'ye "Tam Temaslı" diye çevrilse de bu içerik olarak yanlis bir çevirmedir. Burada kelime olarak değil anlam olarak çevirisi yapılabilir. Bu da ancak "Serbest Vuruşlu" olabilir.
Yani iki sporcu karsi karsiya gelip belirli kurallar çerçevesinde vuruş gücünü kisitlamadan birbirleri karsisinda nakavt yada puan üstünlüğü ile ile galip gelmek için mücadele ederler. Tabii ki kuralların olusturulmasi ve bir takım koruyucuların kullanilmasi Full Contact'i sokak dögüsünden ayirir.
Full Contact'in tarihine bir göz atacak olursak 1970'li yıllardan itibaren tanınmaya ve yayılmaya basladigini görürüz. Bu stilin kurucuları ve önderleri Amerikalı Jhoon Rhee, Aaron Baaks, John Worley, Mike Stone gibi Taekwondo ve Karete ustalaridir. Bruce Lee de Contact müsabakalaritercih ettigi için Full Contact'i destekliyordu.
Bu sahislar ilk Full Contact maçlarini düzenlemeye ve stili tanıtmaya basladilar. Tabiki bir çok kurallar getirdiler. Bu kurallar çoğunlukla degisik dögüs sistemlerini ortak bir noktada buluşturmaya çalismak ve yeni stilin gelişmesini sağlamak içindi. Önceleri oldukça serbest olan maçlar daha sonraları kurallarla düzenlendi. Bu düzenlemelerden sonra Full Contact çesitli birlik ve federasyonlar tarafından tanindi ve bu kuruluşlar tarafından müsabakaları tertiplenmeye baslandi.
Bu stilin ilk sampiyonlarinin arasında
Jeff Smith,
Bill Wallece,
Chuck Norris,
Joe Lewis,
Steve Anderson,
Gordon Franks,
Ray McCallum,
Dominique Valera görülür.
Diger ülkelerden bir çok unutulmaz şampiyon çikmistir. Dünya çapında en ünlü Full Contact dögüscüsü Amerikalı Bill Wallace'tir. 35 yasina kadar dögüse devam eden Bill Wallace,dünyanın en hizli sol bacagina sahip dögüscüsüdür ve "Mr. Super Foot" diye adlandirilmistir.
Kurallar
Kıck boks müsabakalarında müsabıklar özel eldiven, ayak koruyucu, kogi ve dislik takarak ringe çıkarlar. Müsabakaların yapildigi yer genellikle boks ringi olup 9x9 ebadindadir.
Bazen de yerden yüksekte özel ölçülerdeki ringlerde müsabakalar yapilir. Müsabakayı bir orta hakem ve iki veya dört yan hakemle birlikte yönetir. Rauntlar 2 veya 3 dakika olur.
Amatör müsabakalar 3 raunddan baslar. Profesyonel müsabakalar ise 5 raund üzerinden yapilir. Ülke, Avrupa ve Dünya sampiyonalari ve unvan maçları ise en az 10 raund olarak yapilir.
Müsabakalarda uygulanan el teknikleri normal boks teknikleridir. Ayak teknikleri ise ayakla yapilir. Diz ve kaval kemiği ile vuruşlar yasaktır. Maçlarda belirli sayıda tekme atma zorunluluğu vardır. Bu tekmeler yan hakemler tarafından sayilir.
Diz, dirsek vuruslari, tutuş ve süpürme yasaktır. Avrupa'da yapılan bazi Full Contact müsabakalarında tutuş ve süpürme belirli saltlar dahilinde serbesttir.
Yine Amerika’daki bazi turnuvalarda rakibin ayagi yerden kalktigi an baldirlarina ayak tekniği uygulanabilir. Bu vuruş puan almaz fakat rakibi aldatabilir.
Çeşitli ülkelerde bir çok degisik kuruluş tarafından organize edilen Full Contact maçları ile ilgili iki büyük kuruluş vardır. Bunlar Professional Karate Association (PKA) World Karate Association (WKA) dir.
YUMRUK TEKNİKLERİ
Staright punch : (streyt panç) direk yumruk
Hook puch : (huuk panç) kroşe yumruk
Uppercut punch : (apırkat) aparkat yumruk
Backfist : (bekfist) dış el yumruk
TEKME TEKNİKLERİ
Round house kick : (raund haus kik) dairesel tekme
Front kick : (front kik) karşı tekme
Side kick : (sayd kik) yan tekme
Hook kick : (hu kik) kanca tekme
Push kick : (puş kik) basma tekme
Axe kick : (eks kik) balta tekme
Crescent kick : (kreskent kik) hilal tekme
Back kick : (bek kik) geri tekme
Back side kick : (bek sayd kik) geri yan tekme
Spinning back kick : (spining bek kik) dönerek geri tekme
Spinning side kick : (spining sayd kik) dönerek yan tekme
Spinning hook kick : (spining hu kik) dönerek kanca tekme.